blog ilköğretimde kullanılabilir bir araçdır.

27 Mayıs 2010

RSS ekleme, abonelik ekleme

RSS kaydı diğer bir deyişle abonelik eklemek için şunları yapacaksınız.

Blog düzenleme için kumanda paneline girin.
Yerleşim bölümünde sayfa öğelerinde Gadget ekleden abonelik bağlantıları nı ekleyin.
blogegitimine eklenmiştir. 

24 Mayıs 2010

Video ve Resim Ekleyememe Sorunu

Video ve resim eklemek istediğinizde, video butonunun olmadığını görebiliyorsunuz ya da resimlere link veremeyebiliyorsunuz. Bunu düzeltmek için eski yayın düzenleyicinin seçilmesi gerekiyor. Nedir bu eski düzenleyici? Daha da önemlisi nasıl düzenlenir?
Kumanda panelinden ayarlardan "Temel" bölümünde iken sayfanın sonlarında "yayın düzenleyicisini seçin" ibaresi var. Oradan "Eski yayın düzenleyici"sini seçin ve mutlaka kaydedin.
Bu işlemin ardından kayıt girerken sağ üst köşede görünen, oluştur kısmında olmaya dikkat edin.
NOT: Eski yayın düzenleyicisi seçildiğinde resimlerin boyutlarında değişiklik yapamayabilirsiniz.

18 Mayıs 2010

Video ekleme

Video paylaşım sitelerinde sayısız video var ve bir şekilde bunları bloğunuzda paylaşmak ve yayınlamak istiyor olabilirsiniz. Bloğunuza eklemek istediğiniz videoyu paylaşmak için "paylaş" veya "share" butonuna tıklayın. Paylaşım için verilen butonlardan blogger butonuna tıklayın ve ekleyin. Birçok video paylaşım sitesi bloggera video paylaşımını destekliyor.

17 Mayıs 2010

Gadget Ekleme

Gadget bir tür araçdır. Blogger için geliştirilmiş birçok gadget vardır.
Bir gadget eklemek için öncelikle kumanda panelinde yerleşimi seçin. Sayfanın muhtelif yerlerinde bulunan gadget ekle bağlantılarından birine tıklayın. Açılan pencerede birçok gadget göreceksiniz. Bu gadget ların ne işe yaradıkları ile ilgili açıklamaları var.
Bir deneme yapmak için anket gadget i seçin. Merak ettiğiniz bir konu için tek soruluk bir anket düzenleyin.

Not: Arkadaşlarınız bloglarındaki ankete cevap vermeyi ihmal etmeyin.

Blogger yardım

Blogger da blog yazarken yapmak istedikleriniz ve bilmiyorsunuz. Neden öncelikle blogger ın yardımını kullanmayalım. İlk elden birçok konuda bilgi veriyor.
Blogger Yardım

14 Mayıs 2010

Bağlantıları Yeni Sekmede Açma

Bağlantıların yeni bir sekmede açılması için HTML düzenleyiciyi kullanmanız gerekmektedir. Gerekli tag "target="_blank" .
Nasıl kullanılacağına gelince öncelikle istenilen bağlantıyı yapın. "HTML düzenle" ye tıklayarak HTML kodlarını açın.
href öncesine target="_blank" ekleyin. Bunu bir örnek ile açıklayalım.
Blog yayınında
Blogger'dan Alıntıdır gibi bir yazıda
Blogger'dan Alıntıdır kısmına http://www.blogger.com bağlantısı verilmiştir. Bunun açık html kodu ve nasıl değiştirileceği aşağıdaki resimde görülmektedir.

Internet Sayfalarından Bloga Kopyalama Sorunu



Internet'te bulunan web sayfalarından belli bir metni blog "yayın"ına kopyalamak istediğinizde bir uyarı penceresi ile karşılaşıyorsunuz. Internet Explorer bir güvenlik önlemi olarak izin istiyor. "Erişime izin ver" i onaylayıp işleme devam edebilirsiniz.
Bu soruna ek olarak Windows 7 ve Internet Explorer kullanıcıları hiç bir şekilde kopyaladıklarını yapıştıramıyorlar. Denemedim ama okuduklarıma göre Firefoxda böyle bir sorun yokmuş. Aynı zamanda Firefox erişim izni de istemiyor.

Resimlere Bağlantı Ekleme


Resimlere bağlantı eklemek için önce istediğiniz resimi "kayıt"ınıza ekleyin. Sonra resime tıklayarak seçin ve bağlantı simgesine tıklayın. Aşağıda resimde görülen URL bölümüne bağlantı

vermek istediğiniz adresi yazın. Tamam tıklayın.





Blog Yayın Düzenleyicisi Değişiklik

Blog yazan arkadaşlarımızın resimlere bağlantı ekleme, video ekleyememe gibi sıkıntıları olmuştu. Bu sorunları çözmek için "eski düzenleyici" nin seçilmesi gerekiyor. Değişikliği yapmak için kumanda panelinde ayarlara geliyoruz. Temel bölümünde sayfanın sonuna doğru "yayın düzenleyicisi seçin" var. Orada "eski düzenleyici" yi seçin ve kaydedin. Artık resim ekledikten sonra resime tıklayıp bağlantı simgesinden istenen bağlantıyı ekleyebilirsiniz.
Eski düzenleyici seçildiğinde resimde görülen düzenleme ekranı geliyor.

Eğer bu menüyü göremiyor iseniz Oluştur u seçin.
Not: Eski düzenleyici ile resim ekledikten sonra resimin büyüklüğünü ve konumunu değiştiremiyorsunuz.

11 Mayıs 2010

Çocuklara Hikayeler, Masallar

Dünya çocukları için bir kütüphane ne güzel olurdu. Sadece çocuklar için ve dünyanın heryerinden erişilebilen ve her yerden yayınların kütüphaneye bağışlanması ne kadar güzel olurdu. Uluslararası sayısal çocuk kütüphanesi (International Children's Digital Library) özellikle geri kalmış ülkelerdeki çocuklara hizmet vermeyi amaçlayan bir girişim.
Kütüphanede 3 tane de Türkçe kitap var.

10 Mayıs 2010

Etiket nedir?


Etiket Web 2.0 yeni nesil Internet araçlarının bir parçası olarak bir çeşit sınıflandırma sistemidir. Etiketleme sayesinde bloğumuza eklediğimiz girdileri daha etkin bir şekilde sınıflara ayırabiliriz. Örnek olarak benim bloğumda kullandığım etiketleri inceleyebilirsiniz. Her yazının etiketleri o yazının içeriğine ait anahtar kelimelerdir. Bu sayede okuyucular ilgilendikleri etiketleri takip edebilirler. Etikete ait diğer yazılara da ulaşmaları kolaylaşır. Ayrıca technorati gibi blog takip siteleri de bu etiketleri kendi sistemlerinde kullanırlar.

9 Mayıs 2010

Kullanıcı Profiline Resim Ekleme

Profilinizi düzenlemek ve resim eklemek için Kumanda Panelinde Kullanıcı profilini düzenle kısmından profil bilgilerinizi yazabilirsiniz. Her öğrencinin profilini düzenlemesini ve profiline bir resim eklemesini istiyorum.

6 Mayıs 2010

Blog Değerlendirme Kriterleri

Blog değerlendirme kriterleri oluştururken amacım klasik tarzda bir değerlendirme yapmak değil. Daha çok bilinmesi gereken, önemli özelliklere dikkat çekmek istiyorum. Kriterler içinde bilmediğiniz bir özellik, bir konu olursa merak etmenize gerek yok, bu blogda hepsi anlatılıyor ve anlatılmış olacak. Yapmanız gereken zaman ayırmak ve yazmak.

Kriterler
1- Her gün en az bir yayın (daha çoğu iyi ama...)
2- Resim kullanılması (yayınlarda ihtiyaç duyuldukça ama en az bir yayında)
3- Metin özelliklerinin kullanımı (kalın, italik, renkli vb. yayınlar içinde kullanılması)
4- Internet'te bir başka adrese bağlantı verilmesi
5- Resimlere bağlantı verilmesi (en az bir resim de)
6- Numara liste ve madde işareti kullanımı (en az bir yayında)

Nasıl yapılacağı ile ilgili yayınları blogegitimi nden takip edin.
7- Bir başka sayfa yaratma ve o sayfaya bağlantı verme
8- Gadget ekleme (anket, son yorumlar vb.)
9- Etiket kullanımı (tags)
10- RSS kullanımı
11- blogegitimi blogunu izlemeye alma
12- Profil bilgilerinin düzenlenmesi (ne kadar bilgi vereceğinize siz karar vereceksiniz, az da olsa düzenlenmiş olmalı, profile resim ekleme)

Bu yayın güncellenecektir, düzenli takip edin.

Blog Çalışmaları

Blog yazmaya başladık. Belki de en güzeli blog ile kendiliğinden tanışmak ve isteyerek yazmaya başlamak. Bu sefer biraz farklı oldu. Biz tanıştırdık ve mecbur bıraktık. Amacımız Internet'teki yeni araçları sizlere göstermek ve eğitimde nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirmek, tecrübe sahibi yapmak. Birçok araç facebook gibi eğlenceli, keyifli ve kolay değil. O yüzden sizleri biraz zorluyoruz.
Bloglarınıza 25 Mayıs tarihine kadar belirlenen kriterleri dikkate alarak yazılar yazın. 25 Mayıstan sonra değerlendirmeye başlayacağız.
Blog değerlendirme kriterlerini bir sonraki yazıda çok kısa bir süre sonra yayınlayacağım.

4 Mayıs 2010

Wiki Eğitimleri

Wiki kullanımı ve eğitimi için wikiegitimi bloğu açıldı. Takip edin.

3 Mayıs 2010

Profil düzenleme

Blog okuyanlar blogun yazarı hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu yüzden sıklıkla profiller incelenir, fikir edinmeye çalışılır. Yazarlar kimiz zaman gerçek kimlikleri ile kimi zamanda sanal kimlikleri ile profillerini oluştururlar.
İlk iş olarak profilinizi mümkün olduğunca geniş bir şekilde yazın. Sizin yazdıklarınızı okumak isteyenler sizin hakkınızda bilgi sahibi olsunlar.
Profili düzenlemek için kumanda paneline tıklayın ve sol tarafta göreceğiniz profil düzenle ye tıklayın ve profilinizi yazın.

Blogosphere




Milyonlarca blogun bulunduğu blog dünyasına blogosphere denir. Türkçe blog dünyası da denilebilir.
Blogosphere, günlük yazarlarının görüşlerini yayımlayabildiği  blogları ve birbirleri ile bağlantılı olan ya da birarada toplanmış birbirine bağlı blog topluluklarını, bir çeşit sosyal ağı ifade eder. 


Terim ilk defa 10 eylül 1999 tarihinde Brad L. Graham tarafından bir şaka olarak doğmuştur. William Quick bu terimi 2002 yılında tekrar kullandı ve blog dünyasında kabul gördü ve hızlıca yayıldı.
Kelime dünyası anlamına gelen yunanca logos (kelime) ve  sphere (dünya)  birleştirilmesinden
oluşturulmuştur.
Technorati, BlogPulse, spinn3r, and BlogScope bloglar arasındaki bağlantıları izleyen sitelerdir. 
Bu siteler hipermetinin sunduğu imkanları kullanarak blog yazarlarının konuları izlerler. Neyi tartıştıklarını, bloglar arasında ne tür görüşmelerin olduğunu, blogtan bloga taşınan tartışmaları takip ederler.